Twaalf mensen van de verbeelding, zes kunstenaars en zes predikers, gingen met elkaar in gesprek over thema’s uit het boek Leven in volheid van de Engelse dominicaan Timothy Radcliffe. Ze gaven hun indrukken terug in zes presentaties: een schilderij, een theaterstuk, een muziekstuk, een geanimeerde vertelling, een stille dans en een lege, opengeklapte sokkel.

Ik heb in de loop van vijftien jaar al veel mooie dingen mogen doen met en voor de dominicaanse familie in Nederland, leden van de Orde der Predikers, zoals de officieel heten. Een campagne bij het 800-jarig bestaan, bijeenkomsten in voormalige kloosterkerken die nu van protestanten zijn, een voorstelling van Cabaretiers en andere predikers, om maar wat te noemen.

Kunstenaars en predikers zijn vanzelfsprekende bondgenoten. Het zijn mensen van de verbeelding, die op creatieve manieren zoeken naar manieren om uitdrukking te geven aan wat in en door hen leeft.

Een van de kunstenaars in dit project zei het heel eenvoudig: ‘Als ik aan een project ga werken en geld ga werven, moet ik eerst precies vertellen wat het wordt. Hier in het klooster weten ze dat de zoektocht juist altijd begint bij niet-weten, bij een nieuwsgierigheid misschien.’

Een ander zei: ‘We zijn eigenlijk allebei mensen die niets maken.’

Bij het verschijnen van de vertaling Leven in volheid. Een christelijke verbeelding (uitg. Skandalon) van Timothy Radcliffe OP begonnen we, midden in de coronatijd, een samenwerking met zes mensen uit een veelgeplaagde sector: de culturele.

De resultaten zijn te zien op de campagnesite www.leven-in-volheid.nl, waar ook begeleidende artikelen staan. De filmpjes staan hieronder.

Cabaretier Thjum Arts en communicatiedeskundige en lekendominicaan Sipke Draisma
Kunstschilder Egbert Modderman en hoogleraar theologie en lekendominicaan Stephan van Erp

De ontmoeting van Egbert en Stephan leidde uiteindelijk tot een nieuwe Dominicus.

Saxofoniste en componiste Lotte Pen en dominicaan Jozef Essing
Choreografe Merel Franx en dominicanes Holkje van der Veer, die niet lang na de opname overleed, op 5 juni 2022.
Multikunstenaar Klaske Oenema en maatschappelijk werkster en lekendominicaan Suzanna Louwerse
Conceptueel kunstenaar Emile Hermans en dominicanes Mary Amata Mueller.

Zie www.leven-in-volheid.nl