De Stevenskerk in Nijmegen kun je met recht iconisch noemen. Het liefste nader je de stad vanuit het noorden, dan zie je de oudste stad van het land liggen aan de rivier, met de Stevenskerk prominent in beeld.

Hoe vier je de 750e wijdingsdatum van zo’n bijzondere kerk als die niet alleen maar kerk is, maar ook ruimte voor concerten, ontvangsten, bijzondere bijeenkomsten? Een viering die alle Nijmegenaren aanspreekt, gelovig of niet?

Voor de Stevenskerk ontwierp en presenteerde ik deze viering van zes aspecten van de betekenis van het gebouw, door de eeuwen heen. Van de verwondering van dominicaan Albertus de Grote, die de kerk wijdde, naar de studenten van nu. Van de polarisatie van de beeldenstorm tot die van nu. Van de pest tot corona, van oorlog en de moed om het leven weer op te bouwen, van het genoegen van schoonheid en van pelgrimage.

De aftermovie

Met medewerking van dominicanen en dominicanessen uit Nijmegen en Berg en Dal, Gregoriaans koor Scuola Cantorum Karolus Magnus, verteller Ron Vervuurt, mensen van de Stadskerk en de Raad van Kerken, de Capella Cumerana onder leiding van Jetty Podt, organist Berry van Berkum en dichteres Monica Boschman en mensen van de Walk of Wisdom.

Vanwege de verbouwing van het gebouw en de wens om na de viering samen te kunnen eten was het aantal plaatsen beperkt.

Hieronder is de livestream terug te kijken.

https://www.stevenskerk.nl/viering-750-jaar