Preken zijn bedoeld om uit te spreken en te beluisteren. Liefst samen met anderen – dat is in coronatijd opeens niet meer vanzelfsprekend.

Op deze pagina staan preken die je terug kunt horen. Ze zijn allemaal uitgesproken in of voor de Dominicusgemeente in Amsterdam.

Wij, aanstaande vluchtelingen
6 december 2020

Wat als wij aanstaande vluchtelingen zijn, in deze tijd van verandering? Zijn we wel toegerust om op reis te gaan in deze wereld, die we zelf hebben onttoverd?

Thuis zijn en de duivel
29 september 2019

“Dat is wat je misschien herkende, toen ik het had over de boze stem in en om mij. En misschien herken je het in de geschiedenis van broeder Rufinus. Er is een stem, binnen of buiten jou, die tegenspreekt, beschuldigt, zwart maakt… En soms moet je zeggen: nee. Ik neem deze stem niet serieus. Ik geef deze stem geen gezag over mij.

Of, in de woorden van de heilige Franciscus: ‘Doe je bek open, dan kak ik erin’.”

Wij als 12-jarigen in de tempel
19 mei 2019

‘Ik wil alleen maar zeggen dat het leven blijkbaar zo in elkaar zit dat we onze onschuld, onze onverwondheid moeten kwijtraken. En dat onze traditie geen sluitende uitleg geeft waarom dat zo is.’

Het heilige lijkt op een probleem
20 januari 2019

‘Wij zijn zo adembenemend goed geworden in het aanwijzen, analyseren en oplossen van problemen, dat het heilige in de verdrukking komt. Zij of Hij, wat maakt het uit, toont zich immers vaak als we geraakt zijn of verwonderd, of als we onmacht of overmacht ervaren.
Op momenten dus die op problemen lijken.’

Pasen op 1 april
1 april 2018

‘Vandaag is het Pasen. Mag ik voor het eerst preken op het feest van ons geloof – en dan is het 1 april!
Heb ik weer.
1 april. De dag waarop je niets moet geloven.
Je veter is los! Je gulp staat open!
De Heer is waarlijk opgestaan!’