In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders in Dagblad Trouw over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: theoloog Arjan Broers (52).

(…) “Afgelopen maart zat ik in het tv-programma De verwondering van Annemiek Schrijver. Ik kreeg heel veel reacties op dat interview en met name op één zin die ik uitsprak: ‘De grond waarop je staat is heilige grond.’ Dat is een zin uit het Bijbelboek Exodus die tegen Mozes wordt gezegd als hij voor het brandend braambos staat. ‘Kom niet dichterbij, want de grond waarop je staat is heilig.’ Wij zijn gewend te praten over problemen en hoe je die kunt oplossen. Maar wat nou als je levensvraag geen probleem is, maar heilige grond? Dat je kunt luisteren naar wat het leven je aanbiedt? Dan ontstaat er een heel ander perspectief, met ruimte om met eerbied, verwondering en humor naar je verhaal te kijken.”

“Het betekent dat je erop moet vertrouwen dat wat nu in je leven gebeurt misschien pijnlijk is, maar dat het erbij hoort. Ook deze pandemie. Als corona alleen een probleem is om op te lossen, dan hebben we het over vaccinaties en maatregelen. Als we ons ook afvragen: ‘Wat heeft dit ons te zeggen?’, dan zien we misschien dat de pandemie ons heeft stilgezet om te ervaren wat we echt nodig hebben. Dat onze manier van leven ongezond is. En dat we met minder geld en spullen en verre vliegvakanties toekunnen.”

Lees hier het hele artikel.