De fraters maristen horen wat mij betreft tot de interessantste religieuzen in Nederland. Op 7 januari 2017 vierden ze met tientallen jonge mensen dat hun religieuze gemeenschap 200 jaar bestaat. Bij die gelegenheid mocht ik een verhaal vertellen over de oorsprong van de fraters, vanuit het perspectief van de tafel die hun stichter eigenhandig timmerde.
Op 2 januari 1817 gingen de eerste twee jongemannen als broeders samenwonen in een huis in het Zuid-Franse La Valla-en-Gier, zo’n 50 kilometer onder Lyon. Enkele jaren daarna kwam Marcel Champagnat bij hen wonen. In de barre cultuur van achtergebleven land, waar de Franse Revolutie een spoor van vernielingen had aangericht, begonnen zij schooltjes te stichten.
Na zeven jaar, in 1824, trokken de fraters naar het zelfgebouwde huis Notre-Dame de l’Hermitage. Nog steeds is dat het internationale centrum voor bezinning en herbronning van de congregatie, die vooral gericht is op onderwijs en vorming van jonge mensen.
In het eerste huis stond een tafel die stichter Marcellinus Champagnat zelf maakte van dennenhout uit de bosrijke streek. De tafel bestaat nog steeds, een getuigenis van het doorzettingsvermogen en de broederschap van de eerste fraters.
In Nederland zijn enkele fraters maristen actief, vooral in en om hun prachtige huis op Westerhelling in Nijmegen. Hun levenshouding omschrijven ze als aandachtig aanwezig zijn. De afgelopen decennia hielpen zij verschillende plekken voor jongvolwassen mensen ontstaan:
– Stichting Moria, waar (ex-)delinquente jongemannen aan een nieuwe toekomst werken;
– het Stiltehuis, waar jonge mensen tot rust kunnen komen;
– een Reis naar Binnen, waar individuele gesprekken worden gevoerd met jonge mensen die hun weg in het leven zoeken;
– het Huis van Aandacht, waar jonge mensen oefenen in aandachtig aanwezig leven;
– het Huis om te zijn, waar tieners op adem kunnen komen (momenteel is men op zoek naar nieuwe zorgouders / begeleiders).
– het Leerjaar Spiritualiteit, voor jongvolwassenen die zich willen verdiepen in bronnen van mystiek en spiritualiteit.
Proloog
Het eindigde met een tafel. Dat verhaal gaat telkens weer: dat het eindigde met een tafel. De dag erna zou hij aan een stuk hout gespijkerd worden, maar eerst kwam hij met zijn leerlingen bij elkaar om te delen wat er was: brood en wijn en vriendschap.
Maar dat is het grote verhaal van de man die ze de Mensenzoon noemen. Dit verhaal is klein en het begint juist met een tafel. Met mij, om precies te zijn. Want laat ik me even voorstellen: ik ben de tafel van de eerste kleine broeders van Maria. De eerste zeven jaren van de congregatie stond ik in het eerste huis in La Valla-en-Gier. Ik stond er in het midden, zonder het middelpunt te zijn.
Ik ga jullie vertellen wat ik hoorde en op me nam: borden en verhalen, pannen en plannen, leerstof en gebeden, tranen en geschater. En ook het zingen van het lied van Maria: dat wonderen gebeuren, dat het kleine groot wordt gemaakt, dat barmhartigheid duren zal, van generatie op generatie.
Uit: In het midden staan