Arie Boomsma en Alexandra Broeder nodigden me allebei uit voor een podcast, ze kwamen in dezelfde week online.

Met Arie Boomsma sprak ik midden in de Dominicus in Amsterdam over routines en rituelen die horen bij geloof. Over koud douchen, mijn ochtendgebed, het belang om jezelf goed in de dag te zetten. Over het verschil tussen bidden en meditatie, over je adem hervinden, heilige grond en hoe oude verhalen troost kunnen bieden. 

Met theatermaker Alexandra Broeder, verbonden aan Frascati, sprak ik over haar nieuwsgierigheid naar bewustwording en hoe je ruimte kunt maken voor wat zich in het leven aandient. Het gesprek is onderdeel van drie gesprekken, die weer deel zijn van een bijzondere theaterproductie the Gift, waarin de 22-jarige Anouk van Kampen vertelt over haar wens te mogen sterven.

Met Alexandra gaf ik ook vorm aan een ‘rituele maaltijd’, voorafgaand aan de voorstelling van vrijdag 13 mei 2022. Met 30 mensen aan een lange tafel gezeten, de schoenen uit en in stilte, deelden we de maaltijd als een manier om tastend om te gaan met onze kwetsbaarheid, onze eindigheid, onze eenzaamheid en onze gezamenlijkheid.