Veel debat gaat om welles-nietes, om het uitvergroten van tegenstellingen. In het Dominicanenklooster Zwolle maak ik met collega’s Bastiaan van den Berg en Susanne de Jong-Tennekes onder andere kloostercolleges: in de schitterende ruimte van de koor van de kloosterkerk nodigen we min of meer bekende mensen uit voor wat we ‘contemplatief debat’ zijn gaan noemen.

In het wapen van de dominicanen staat waarheid. Een begrip dat een zoekopdracht is, aan de hand van de dominicaanse methode: eerst stil worden, contempleren; dan studeren, dan delen wat je bent gaan zien. En samen word je wijzer, zelfs al word je het niet eens.

Jan Terlouw, Inez en Jos van Oord, Désanne van Brederode, René ten Bos, Claartje Kruijff, Thijs Launsprach, Janneke Stegeman – het zijn enkele namen van gasten die we de laatste tijd in het klooster uitnodigden. Naast stilte en gesprek maken we ook plaats voor de vaak geestverruimende blik van een kunstenaar (met name woordkunst en muziek) en voor een column van iemand die bij kerk en klooster betrokken is.

We sluiten af met een borrel en nagesprek in de al even mooie kloostergang.