‘Niet problematiseren, maar luisteren naar het verlangen’

 

Veel jonge mensen twijfelen over wat hun weg is in het leven. Hun verwarring en niet-weten moet niet geproblematiseerd worden, alsof er iets behandeld of opgelost moet. Beter is het om aandacht te hebben voor het authentieke verlangen dat uit hun zoeken spreekt: om echt te zijn.

Dat is de achtergrond van Echt zijn. Jonge mensen over leven met aandacht, een boek dat op 9 juni verschijnt bij Uitgeverij Valkhof Pers. Het boek is gemaakt door zelfstandig journalist en theoloog Arjan Broers, in opdracht van de maristen, een kleine katholieke congregatie die op allerlei manieren ruimte maakt voor levensvragen van jongvolwassenen. De maristen zijn in 2012 75 jaar in Nederland.

Het boek bevat tien portretten van jonge mensen die op allerlei manieren oefenen met aandachtig leven. De teksten gaan vergezeld van korte reflecties: uitnodigingen om de tekst beter te verstaan én op te merken wat er in de lezer zelf wordt aangeraakt. Door de teksten heen staan citaten van zinzoekers uit allerlei tijden en culturen. ‘Want overal en altijd hebben mensen zich afgevraagd hoe dat moet, leven’, zo staat er op de achterflap.

Als je oefent in aandachtig leven, ga je een beetje tegen de keer in, stelt het nawoord van het boek. ‘Onze cultuur verleidt ons steeds om naar buiten te gaan: van alles te kopen, te doen en te beleven: om van alles te hebben en te worden. Leven met aandacht gaat niet over hebben of worden, maar over zijn. (En dus) ook over onzekerheid, verdriet, frustratie en woede – en hoe je zulke gevoelens niet wegduwt of ontkent, maar verwelkomt. Misschien hebben ze je iets te vertellen.’

Het boek is geschikt voor jonge mensen die zelf aan het zoeken zijn en willen oefenen met wat in de oosterse tradities bewustwording heet, en in westerse tradities de geestelijke weg. Ook is het een inspirerend en bruikbaar boek voor wie jonge mensen begeleidt en/of op zoek is naar gespreksmateriaal: studieadviseurs, studentenpastores, studentenbegeleiders, psychologen etc.

Arjan Broers. Echt zijn. Jonge mensen over leven met aandacht. Met foto’s van Bram Budel. Valkhof Pers, Nijmegen. ISBN 978 90 5625 379 0, full colour, €12,95

 

3 reacties

 1. Hoi Arjan,

  Ik zag je op de locale zender van Gelderland. De titlew van je boek deed me sterk denken aan een heel mooi kinderboekje: The velveteen rabbit.
  Ook dat draait om de vraag: wanneer ben ik echt.
  Een aanrader als je het nog niet kent.

  Groetjes en succes,

  Ben
  Zoetermeer

 2. Marianne van Waterschoot

  Mooi, dank je. Ik heb een aantal boeken besteld: een voor mezelf (ik ben en blijf nu eenmaal nieuwsgierig; vermoedelijk kan ik het gebruiken voor jongeren met diverse achtergronden in mijn begeleidingswerk), een voor mijn zoon (midden twintiger), voor onze parochie en om weg te geven.

  Dank, Arjan

 3. Pingback: Boeksignalement: Echt zijn | Dominicaans Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven