Een nieuwe abdij met oude wortels

Wie bouwt er nu een nieuwe abdij, aan het begin van de 21ste eeuw in Nederland? De zusters trappistinnen van Koningsoord durfden het aan. Even buiten het Gelderse Oosterbeek vonden ze de ruimte die zo schaars werd in het Brabantse Berkel-Enschot, waar ze in de eerste helft van 2009 vertrekken vanwege de oprukkende stad. In hun nieuwe abdij bouwen de zusters verder aan hun gemeenschap: trouw aan eeuwenoude principes en tegelijk met beide benen in het nu.

Dit boek vertelt het verhaal van het nieuwe Koningsoord, en van de plek waar het verrees. Want een eeuw eerder, in 1909, werd hier de Johannahoeve gebouwd: een experimenteel landbouwbedrijf dat ten onder ging aan de eigen ambities. Op deze plek ook kwamen op 17 september 1944 duizenden geallieerde parachutisten terecht, tijdens de operatie Market Garden. Op deze plek woonden na de oorlog broeders van Mill Hill: jongemannen die werden opgeleid tot technische duizendpoten om in verre missielanden te werken.

Op deze plek lieten de zusters trappistinnen hun abdij bouwen: geheel volgens de principes die Bernardus van Clairvaux acht eeuwen geleden formuleerde, en voorzien van de nieuwste milieutechnieken als aardwarmte en een eigen waterzuivering. De zusters bidden er zeven keer per dag, ze lezen en ze zwijgen er, ze werken er voor de kost en delen er hun leven, met elkaar en met talloze gasten. Zo zoeken en eren ze de Enige, Gods liefdevolle een-voud, zoals het was in het begin en nu en altijd.

Met foto’s van Annie van Gemert
Met medewerking van architect Gert Grosfeld en landschapsarchitect Jeroen Bosch
Verschijnt bij Valkhof Pers