auteur | coach | programmamaker | pastor

Het werkt gewoon

Regelmatig legt Reliwerk een aantal vragen voor aan een reliprof. Vandaag wordt geïnterviewd: Arjan Broers, journalist en tekstschrijver.

Door: Greco Idema

Op je website staat: ‘Arjan Broers – journalist, zingever, zinkrijger’. Wat is een zinkrijger?
“Zingeving vertelt niet het hele verhaal. We kunnen niet doen alsof de werkelijkheid onverschillig is en wij alle zin zelf construeren. Zin is in hoge mate iets wat je krijgt, als je op zoek gaat. Zin geven en zin krijgen gaat dus gelijk op. Het geestige vind ik dat het woord zinkrijger, hoewel het vooral betrekking heeft op de kwaliteiten van vertrouwen en ontvankelijkheid, heel krijgshaftig klinkt.”

Wat is je beste boek/artikel/project tot nu toe?
“Mijn favoriet is Een dwaas bestaan, een portret van ‘broodpater’ Gerrit Poels uit Tilburg. In dat boek komen een bijzonder levensverhaal, bijzonder rijke taal en een beschouwende insteek samen. Tweedens: mijn laatste boek Echt zijn, met interviews met jonge mensen. Het zijn beide geen verkoopsuccessen – dan zou ik mijn biografie Wees niet bang van bisschop Muskens moeten noemen – maar ze gaan over wat ik het liefste doe: mensen iets aanreiken waarmee ze meer gaan vermoeden van de diepte van de dingen.”

Wat vind je van de kwaliteit van de religiejournalistiek in Nederland?
“Er is weinig kennis bij algemene journalisten. De religiejournalisten die ik ken zijn naar mijn smaak te veel volgend (van de traditionele instituten) en te weinig innovatief. Dat is overigens niet per se hun schuld, ik heb zelf ervaren hoe de traditionele opvatting van nieuws bij eindredacteuren veel verhalen tegenhoudt. In mijn optiek bemoeien media zich te veel met de ‘oude wereld’ van poppetjes, structuren en het benoemen en analyseren van problemen, terwijl ze zich meer zouden moeten richten op wat werkt in de levens van gewone en minder gewone mensen en vernieuwende instellingen.”

Als je kijkt naar wat er in Nederland op religieus en spiritueel gebied gebeurt, waar word je dan vrolijk van?
“De hele belangstelling voor spiritualiteit én de kinderlijke manier waarop we aan het zoeken zijn daar plek voor te maken. Ik zie overal mensen die vastlopen in het regelen en rekenen dat hun organisaties verlamt, en die verlangen naar vuur, inspiratie, inzicht en verbondenheid. Dat wordt nu vaak nog erg individueel opgevat, terwijl ik ervan overtuigd ben dat spiritualiteit en professionaliteit samen kunnen en moeten gaan.
Ik word ook vrolijk van een man als theoloog en lekendominicaan Erik Borgman, die ons uitnodigt om te kijken waar de werkelijkheid inbreekt op de plannen van beleidsmakers, waar mensen alternatieven vinden voor maatschappelijke vragen.”

Wat is je beste tip voor de beginnende reli-journalist?
“Luister naar het verlangen bij mensen die je spreekt. En zoek je eigen stem: wat zie jij? Wat heb jij bij te dragen? Veel praktischer kan ik niet worden qua tips, mijn ‘zakelijkheid’ is iets organisch, daar zit weinig plan of strategie achter. Het werkt gewoon.”

30 oktober 2012

« »