De Coronacrisis was pas een paar weken oud en een verzameling Vlaamse en Nederlandse auteurs schreef al een boek over de wereld na de crisis, vanuit het perspectief wat de nieuwe, circulaire of betekeniseconomie wordt genoemd. Zoals we het deden gaat het niet meer. Hoe gaat het straks wel? Het boek heet ‘Anders verder’ en verscheen op 20 mei.

Mijn bijdrage heet

Hoe Corona Wijsheid wakker kust
Een mogelijk sprookje

Een voorproefje:

“De Coronacrisis is onze samenleving aan het veranderen. Ik heb er geen idee van hoe; als wij dit boek schrijven is het pas net begonnen! En wie ben ik nou om er nu al iets van te snappen? Toch kan ik wel een paar observaties delen en die verbinden met de wijsheid van eeuwen, van mensen die vóór ons op hun manier en in hun tijd een weg door het leven zochten. Want we doen wel eens alsof onze tijd volstrekt uniek is, en dat is ze ook, op veel niveaus. Maar niet op alle, zoals hoe wij mensen grond zoeken, verbinding, vrijheid, liefde, wijsheid, betekenis – laat ik het maar het niveau van de ziel noemen: het niveau waarin we het meest onszelf zijn en tegelijk het meest aan onszelf gegeven.

Mijn stelling is dat deze crisis voor een ongelofelijke versnelling zorgt in de bewustwording van wat we eigenlijk al weten. Corona is de prins die Vrouwe Wijsheid in ons wakker kust. En dat doet het virus niet om romantisch te doen, maar om ons te prepareren op veel grotere crises die op ons afkomen.”