Klik om de recensie te lezen die op 2 oktober 2013 verscheen in dagblad Trouw.
Klik voor een recensie in Trouw.

UPDATE: tweede druk (februari 2014) in paperback!

Twintig jaar na de val van de Muur zijn we tegen een nieuwe muur opgelopen. Het kapitalisme van de vrije markt is in een diepe crisis geraakt. Deze crisis toont zich het scherpst in de financiële sector. De zucht naar groei en winst van bankiers (en hun klanten!) hebben onze samenlevingen opgezadeld met enorme schulden.

Deze crisis stelt ons voor vragen die dieper gaan dan het praktische niveau waarop we onze problemen meestal oplossen. Wat is echt van waarde? Wie zijn wij? Waartoe zijn we er? Hoe organiseren we onze economie zodanig dat niet alleen de winnaars, maar de hele wereld toekomst heeft?

In dit boek stelt journalist en theoloog Arjan Broers de vraag wat de financiële crisis ons te vertellen heeft. Hij spreekt met economen, filosofen en een theoloog over een cultuur waarin winst de hoogste waarde is geworden – en of het anders kan.

Daarnaast onderzoekt hij een kleine financiële instelling die het anders doet: Oikocredit leent geld aan organisaties van en voor armen in ontwikkelingsgebieden, en is daar steeds beter in geworden. Wat hebben de mensen van deze organisatie geleerd in hun waardenvast werken met geld? En welke inzichten levert dat op voor ons zoeken naar een kapitalisme dat wél werkt?

Geld en goed omslag5

Hoe nu verder? Arjan Broers destilleert zes ijkpunten voor een kapitalisme dat wél werkt. Zes eyeopeners zijn het, die richting geven aan ons handelen. ‘De vraag is niet wat geld is, maar wat het betekent.’

Met medewerking van econoom Esther-Mirjam Sent, filosoof Harry Kunneman, ethicus Edgar Karssing en theoloog Erik Borgman. Uitgeverij Skandalon, 152 pagina’s, juni 2013, ISBN 9789490708733. Gebonden in linnen met goudopdruk.

Klik hier om te bestellen.

Liever naar podcasts luisteren? Dat kan hier.