Informatie over een interactieve lezing of workshop over (ouder en) wijzer worden? Stuur me een e-mail.

Wat wil jij later worden? Die vraag krijgen kinderen vaak gesteld. Het is ook belangrijk, dat je wat wordt. Maar er komt een moment – meestal zo ergens na je 40e – dat je merkt dat je niet veel méér kunt worden. En dan moet je nog een hele poos.

Meestal ga je eerst onderuit. Je loopt vast in je werk, krijgt een burnout of een ziekte, je relatie strandt, je kinderen worden groot of zijn nooit gekomen. Je loopt vast, je moet wel iets veranderen.

Daar begint de tweede helft van je leven, volgens mij de beste helft. Of in ieder geval is het de helft waar het echt om gaat.

Wat ga je doen met wat je bent geworden? Wat heeft het leven nog meer te bieden? En wat heb jij het leven te bieden?

herfst

We leven in een unieke tijd. Nog nooit in de geschiedenis werden zo veel mensen zo vitaal zoveel ouder dan een jaar of veertig. Nog nooit was er zo weinig ideologie voorgegeven. Nog nooit kregen dus zo veel mensen in zo’n vrijheid de kans om bezig te zijn met de vragen die bij de tweede helft horen.

Maar de vergrijzing wordt vooral gezien als een financieel en organisatorisch probleem: hoe betalen we de pensioenen? Hoe organiseren we de zorg? Terwijl de echte kans van de vergrijzing is dat we ons verder kunnen ontwikkelen. We zouden van slimme mensen wijs kunnen worden, van een kenniseconomie een wijsheidscultuur kunnen worden.

Op de website www.debestehelft.nl blog ik daarover.

Liever luisteren? Hier staan vijf podcasts

En hier een radiominiatuur uit Zin in Weekend (Radio 5)