Alles is goed geregeld in je organisatie. Als je verder wilt groeien, dan kan dat niet door nog beter te gaan regelen en plannen. Maar hoe dan wel? De Stichting Lowys Porquin, voor scholen en kinderopvang in West-Brabant en Zeeland, maakte met mij een brochure om als gemeenschap van professionals te groeien in vertrouwen.

Klik om de brochure te lezen.

Wat een bijzonder verzoek: de Lowys Porquin Stichting – ik maakte eerder een boekje met hen over resilience in het basisonderwijs – staat er goed voor en wil zich blijven ontwikkelen. Niet door fijner af te stemmen wat er nu al lukt, maar door te leren ontspannen en vertrouwen. En of ik mee kan helpen woorden te vinden.

‘Er is iets anders nodig, dat voelen velen in het onderwijs en de opvang. Nog meer organisatie ondersteunt niet meer, maar wordt een keurslijf, waarin mensen het benauwd krijgen. Wij hebben eerder meer lucht nodig, nieuwe adem.

Als we kwaliteit van onderwijs en kinderopvang willen blijven bieden, moeten we onze aandacht gaan verleggen. Dat willen we doen door van een organisatiecultuur waar planning en controle centraal staan door te groeien naar een organisatie waarin de toon gezet wordt door bezieling en vertrouwen.

Misschien klinkt dat wat abstract of verheven. Maar vergelijk het met de ontwikkeling van een kind: dat heeft grenzen nodig en structuur, maar naarmate het opgroeit heeft het ook ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Als het zich de regels eigen heeft gemaakt, gaat een jong mens ontdekken wat hij of zij te geven heeft, vanuit zijn of haar eigen kwaliteiten. Dit document is een uitnodiging aan de gemeenschap(pen) van professionals in het onderwijs en de opvang van Lowys Porquin.’

Klik hier om de brochure te lezen.

In de tijd waarin aan de tekst werd gewerkt overleed Jo Morreel, jarenlang identiteitsmedewerker van Lowys Porquin. Hij had vijf steeds terugkerende aansporingen, die ook in de brochure terecht zijn gekomen:

1. Waar ligt je schat? Daar waar je hart naar uitgaat, dat is je vuur om in het onderwijs of de opvang te werken. Besteed er aandacht aan, neem er tijd voor, deel ervan: dan ben je een rijk mens.

2. Heb aandacht voor resilience en ondersteun die. Mensen hebben veerkracht en willen en kunnen groeien, ondanks en ook dankzij hun kwetsbaarheid.

3. Je weet van alles en er is nog veel meer dat je niet weet. Beschouw alle mensen en situaties die je tegenkomt – met name die je lastig vindt – als deuren tussen wat je wel en niet weet: ze kunnen je helpen om de ruimte van jouw weten groter maken.

4. Koester de kronkelfactor: geen enkele rivier stroomt recht naar de zee, maar zoekt een eigen weg en komt altijd waar het zijn moet, vroeger of later.

5. Alles heeft recht op onvolmaaktheid: kinderen, ouders, collega’s, je organisatie. En jij zelf ook.